Dlaczego MASAHIRO rekomenduje używanie desek do krojenia marki PARKER ASAHI oraz HASEGAWA?
Nożopedia
-
JAKIE DESKI DO KROJENIA?
-
Zakup wysokiej jakości japońskiego noża to wybór na lata – oczywiście pod warunkiem, że będzie się o niego odpowiednio dbało.
PIELĘGNACJA, CZYLI JAK DBAĆ O NÓŻ -
Prawidłowe trzymanie noża jest podstawą bezpiecznej, efektywnej i wygodnej pracy. Prezentujemy poniżej trzy podstawowe sposoby chwytu w zależności od rodzaju noża.
CHWYT NOŻA -
Proces cięcia polega na przesuwaniu ostrza poprzez krojony produkt. Ze względu na charakterystyczne ruchy ostrza podczas krojenia, możemy wyróżnić wiele sposobów cięcia. Najważniejsze z nich prezentujemy na poniższych grafikach.
TECHNIKI KROJENIA -
Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni japońskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu japońskim.
NOŻE W STYLU JAPOŃSKIM -
Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni europejskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu zachodnim.
NOŻE W STYLU ZACHODNIM -
Noże kuchenne występują w różnorodnych kształtach, rozmiarach a także z różnymi rodzajami krawędzi tnących. Przedstawiamy trzy najbardziej charakterystyczne i popularne krawędzie tnące.
RODZAJE KRAWĘDZI TNĄCYCH -
Nóż to nie tylko rękojeść i krawędź tnąca! Poniżej przedstawiamy grafikę wyjaśniającą budowę noża.
BUDOWA NOŻA -
Jeżeli trafiłeś na naszą stronę to zapewne jesteś miłośnikiem noży kuchennych, a być może poszukujesz informacji jaki nóż wybrać. Może nawet już wiesz, że jedne z najlepszych noży produkowane są w Japonii ale również w USA oraz Niemczech. Jeżeli jednak nie są Ci znane różnice pomiędzy ostrzami japońskimi a tymi z reszty świata, zapraszam do lektury.
NOŻE JAPOŃSKIE VS RESZTA ŚWIATA