Profesjonalne japońskie noże kuchenne
(0 prod.)
Twój koszyk jest pusty
0PLN

NOŻOPEDIA

CHWYT NOŻA

Prawidłowe trzymanie noża jest podstawą bezpiecznej, efektywnej i wygodnej pracy. Prezentujemy poniżej trzy podstawowe sposoby chwytu w zależności od rodzaju noża.

TECHNIKI KROJENIA

Proces cięcia polega na przesuwaniu ostrza poprzez krojony produkt. Ze względu na charakterystyczne ruchy ostrza podczas krojenia, możemy wyróżnić wiele sposobów cięcia. Najważniejsze z nich prezentujemy na poniższych grafikach.

NOŻE W STYLU JAPOŃSKIM

Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni japońskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu japońskim.

NOŻE W STYLU ZACHODNIM

Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni europejskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu zachodnim.

RODZAJE KRAWĘDZI TNĄCYCH

Noże kuchenne występują w różnorodnych kształtach, rozmiarach a także z różnymi rodzajami krawędzi tnących.
Przedstawiamy trzy najbardziej charakterystyczne i popularne krawędzie tnące.

BUDOWA NOŻA

Nóż to nie tylko rękojeść i krawędź tnąca! Poniżej przedstawiamy grafikę wyjaśniającą budowę noża.

NOŻE JAPOŃSKIE VS RESZTA ŚWIATA

Jeżeli trafiłeś na naszą stronę to zapewne jesteś miłośnikiem noży kuchennych, a być może poszukujesz informacji jaki nóż wybrać. Może nawet już wiesz, że jedne z najlepszych noży produkowane są w Japonii ale również w USA oraz Niemczech. Jeżeli jednak nie są Ci znane różnice pomiędzy ostrzami japońskimi a tymi z reszty świata, zapraszam do lektury.

MBS-26 - STAL DO PRODUKCJI NOŻY

W japońskich nożach bardzo często zachwalamy jakość wykonania, piękny wygląd czy też zwracamy uwagę na doskonałe właściwości użytkowe jak: ostrość, bardzo dobre wyważenie, dopasowanie rękojeści do dłoni a przede wszystkim to, że doskonale tną.  Należy jednak pamiętać, że tych wspaniałych narzędzi, nierzadko dzieł sztuki, nie byłoby gdyby nie zastosowanie odpowiednich materiałów do ich produkcji.

OSTRY, OSTRZEJSZY, NAJOSTRZEJSZY...

Opisując charakterystyczną ostrość noży Masahiro używam często określeń typu: niespotykana, nieprawdopodobna, super czy ultra ostrość. Można by jeszcze dodać ostre jak brzytwa, genialnie ostre, ostre niczym skalpel. Żadne z tych określeń nie wydaje się być jednak wystarczające w odniesieniu do uczuć towarzyszących krojeniu tymi nożami. Moment, w którym krawędź tnąca przecina skórkę pomidora, czy kawałek mięsa jest niezwykle trudny do opisania. Trzeba to po prostu poczuć.

OSTRZENIE NOŻY

Ostrzenie noża to nic trudnego! Nawet najlepszy nóż wymaga ostrzenia. Jednym z najlepszych sposobów na przywrócenie super ostrości naszym nożom jest wykorzystanie do ostrzenia kamieni. Sam proces na początku może wydawać się trudny ale w rzeczywistości nie jest to skomplikowana sprawa, choć wymaga pewnej wprawy.

 

O JAPOŃSKICH NOŻACH

W samym sercu Japonii, w mieście Seki, znajduje się ojczyzna rzemieślników kontynuujących ponad 780 letnią tradycję kucia mieczy i noży.