"Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni europejskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu zachodnim."

 

 

 

 

NÓŻ SZEFA KUCHNI (NÓŻ FRANCUSKI)

 


Szeroka, charakterystycznie zaokrąglona głownia pozwala na rytmiczny, kołyszący ruch podczas krojenia w plastry lub siekania.
Typowa długość ostrza wynosi 17-33cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie


NÓŻ DO OBIERANIA (OBIERAK)

 

 

Do małych i skomplikowanych zadań z krótkim, ostrym ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi 6-12cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• obieranie
• drążenie
• usuwanie oczek z ziemniaków


NÓŻ DO FILETOWANIA (TRYBOWNIK)

 

 

Zwykle giętki. Do skomplikowanego cięcia mięsa. Długi i wąski profil, zakrzywia się przy początku oraz na czubku ostrza tak, by układał się jak kontur kości i chrząstek.
Typowa długość ostrza wynosi 13-18cm

 

Zastosowanie
• oddzielanie mięsa od kości
• wycinanie tłuszczu
• przecinanie ścięgien


NÓŻ UNIWERSALNY (MAŁY NÓŻ SZEFA KUCHNI)

 

 

Uniwersalny nóż o wszechstronnym zastosowaniu, będący mniejszą wersją noża szefa kuchni.
Typowa długość ostrza wynosi 10-15cm

 

Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie


NÓŻ DO PORCJOWANIA (CARVING)

 


Podobnie jak przedstawiony niżej nóż Slicer, Carving jest przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa. Jest jednak krótszy a ostrze o bardziej okrągło zakończonym czubku oraz cieńszej klindze. Doskonały do porcjowania drobiu, pieczeni, szynki i innych dużych wędlin. Dostępny w wersji ze sztywnym oraz elastycznym (flexible) ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi około 20cm

 

Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie


NÓŻ DO PLASTROWANIA (SLICER)

 


 

Slicer to drugie obok noża carving narzędzie do plastrowania i porcjowania. Jego długie ostrze najlepiej sprawdza się podczas cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie" tzw. technika pull slice) aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój.

Typowa długość ostrza wynosi 20-36cm

 

Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie


NÓŻ DO PIECZYWA

 


Do produktów o twardych skórkach. Ząbkowane ostrze z drobnymi i zbliżonymi do siebie ząbkami lub szerokie i faliste o niskiej częstotliwości. Z łatwością radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Może być również z powodzeniem używany do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.

 

Zastosowanie
• krojenie grubej skórki chleba
• owoce i warzywa z twardą skórką


TASAK

 

Duże, prostokątne ostrze, do ciężkich i trudnych cięć.
Typowa długość ostrza wynosi 15-25cm

 

Zastosowanie
• dzielenie drobiu
• odcinanie mięsa
• przecinanie przez żebra
• miażdżenie np. czosnku oliwek