Nożopedia
NOŻE W STYLU ZACHODNIM.
"Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni europejskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu zachodnim."
NÓŻ SZEFA KUCHNI (NÓŻ FRANCUSKI)
Szeroka, charakterystycznie zaokrąglona głownia pozwala na rytmiczny, kołyszący ruch podczas krojenia w plastry lub siekania.
Typowa długość ostrza wynosi 17-33cm
Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie
NÓŻ DO OBIERANIA (OBIERAK)
Do małych i skomplikowanych zadań z krótkim, ostrym ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi 6-12cm
Zastosowanie
• siekanie
• obieranie
• drążenie
• usuwanie oczek z ziemniaków
NÓŻ DO FILETOWANIA (TRYBOWNIK)
Zwykle giętki. Do skomplikowanego cięcia mięsa. Długi i wąski profil, zakrzywia się przy początku oraz na czubku ostrza tak, by układał się jak kontur kości i chrząstek.
Typowa długość ostrza wynosi 13-18cm
Zastosowanie
• oddzielanie mięsa od kości
• wycinanie tłuszczu
• przecinanie ścięgien
NÓŻ UNIWERSALNY (MAŁY NÓŻ SZEFA KUCHNI)
Uniwersalny nóż o wszechstronnym zastosowaniu, będący mniejszą wersją noża szefa kuchni.
Typowa długość ostrza wynosi 10-15cm
Zastosowanie
• siekanie
• krojenie
• krojenie w kostkę
• plastrowanie
NÓŻ DO PORCJOWANIA (CARVING)
Podobnie jak przedstawiony niżej nóż Slicer, Carving jest przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa. Jest jednak krótszy a ostrze o bardziej okrągło zakończonym czubku oraz cieńszej klindze. Doskonały do porcjowania drobiu, pieczeni, szynki i innych dużych wędlin. Dostępny w wersji ze sztywnym oraz elastycznym (flexible) ostrzem.
Typowa długość ostrza wynosi około 20cm
Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie
NÓŻ DO PLASTROWANIA (SLICER)
Slicer to drugie obok noża carving narzędzie do plastrowania i porcjowania. Jego długie ostrze najlepiej sprawdza się podczas cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie" tzw. technika pull slice) aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój.
Typowa długość ostrza wynosi 20-36cm
Zastosowanie
• plastrowanie
• porcjowanie
NÓŻ DO PIECZYWA
Do produktów o twardych skórkach. Ząbkowane ostrze z drobnymi i zbliżonymi do siebie ząbkami lub szerokie i faliste o niskiej częstotliwości. Z łatwością radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Może być również z powodzeniem używany do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.
Zastosowanie
• krojenie grubej skórki chleba
• owoce i warzywa z twardą skórką
TASAK
Duże, prostokątne ostrze, do ciężkich i trudnych cięć.
Typowa długość ostrza wynosi 15-25cm
Zastosowanie
• dzielenie drobiu
• odcinanie mięsa
• przecinanie przez żebra
• miażdżenie np. czosnku oliwek