Dlaczego MASAHIRO rekomenduje używanie desek do krojenia marki PARKER ASAHI oraz HASEGAWA?

 

Niezależnie od tego, czy jesteś zajętą gospodynią domową, czy profesjonalnym kucharzem, noże są najważniejszymi narzędziami w codziennych czynnościach kuchennych. Jednak to narzędzie nie może dobrze funkcjonować bez dobrej jakości deski do krojenia. Wybierając deskę do krojenia, należy zwrócić uwagę, aby minimalizowała ona zużycie krawędzi ostrza. Nikt nie lubi tępych noży ponieważ prowadzi to do braku kontroli nad ruchami podczas krojenia. Ważna jest też jej trwałość i łatwość utrzymania w czystości. Aby wybrać deskę do krojenia najlepiej odpowiadającą twoim potrzebom, należy najpierw porównać dostępne opcje pod kątem wad i zalet każdej z nich.

 

 

 

 

# Szkło

Plusy:

+ higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości

+ różnorodność form i wzorów

+ niedrogie

+ można myć w zmywarce

 

Minusy:

- śliska powierzchnia utrudnia kontrolę podczas krojenia

- kruche i łamliwe

- głośne podczas krojenia

- wymaga starannego przechowywania

- bardzo szybko zmniejsza ostrość noża

 

# Marmur / Granit / Kamień

Plusy:

+ ekskluzywny i naturalny wygląd

+ higieniczny i łatwy do utrzymania w czystości

+ wytrzymuje wysokie temperatury

 

Minusy:

- śliska powierzchnia utrudnia kontrolę podczas krojenia

- kruchy i łamliwy

- duża waga

- głośny podczas krojenia

- wymaga starannego przechowywania

- bardzo szybko zmniejsza ostrość noża

- w kontakcie z kwasami trudny do wyczyszczenia

 

# Bambus

Plusy:

+ niedrogi

+ naturalny

+ bardzo dobry stosunek jakości do ceny

+ produkty nie ślizgają się po powierzchni

 

Minusy:

- szybko tępi noże

- dość trudny w utrzymaniu w czystości

- pozostają na powierzchni przebarwienia i ślady po cięciu nożem

- pod wpływem wilgoci potrafi się wypaczyć i rozkleić

- wrażliwy na wysokie temperatury

 

#Tworzywa sztuczne

Plusy:

+ duży wybór wśród tańszych materiałów

+ droższe i rekomendowane przez producentów noży (jak np. deski marki HASEGAWA) pozbawione są wad tańszych odpowiedników

+ higieniczne i dość łatwe do utrzymania w czystości

+ produkty za bardzo nie ślizgają się po powierzchni

+ wykorzystują materiał z recyklingu

 

Minusy:

- bardzo dobre deski potrafią sporo kosztować

- pozostają na powierzchni ślady po cięciu nożem (w droższych deskach tego nie ma)

- grubsze deski potrafią być dość ciężkie (choć i tak są lżejsze od odpowiedników z drewna)

- mają wpływ na szybkość tępienia się noży

- wrażliwe na bardzo wysokie temperatury

- cienkie i tańsze deski potrafią się ślizgać na blacie

 

# Kompozyty

Plusy:

+ duża trwałość i wytrzymałość

+ specjalna struktura powierzchni w znikomym stopniu tępi noże

+ polecane przez producentów noży (np. produkty marki ASAHI)

+ higieniczne, antybakteryjne i łatwe do utrzymania w czystości

+ produkty nie ślizgają się po powierzchni

+ rekordowy czas użytkowania (nawet 30 lat w świetnej kondycji)

 

Minusy:

- wysoka cena

- grubsze deski potrafią być dość ciężkie

- wrażliwe na temperatury powyżej 90°C

 

# Drewno

Plusy:

+ dość trwałe

+ naturalne i piękne w wyglądzie

+ niewielki wpływ na ostrość noży

+ produkty nie ślizgają się po powierzchni

 

Minusy:

- trudne w utrzymaniu w czystości i wymaga specjalnej pielęgnacji

- pozostają na powierzchni przebarwienia i ślady po cięciu nożem

- pod wpływem wilgoci potrafi się wypaczyć

- grubsze deski potrafią dużo ważyć

- wrażliwe na wysokie temperatury

 

Jeśli zależy ci na tym, aby twój nóż był długo ostry i w jak najlepszej kondycji, to z pewnością musisz unikać krojenia na deskach szklanych i kamiennych. Naturalne drewno jest zwykle dobrym wyborem lecz nie najlepszym. Firmy ASAHI i HASEGAWA latami poszukiwały odpowiednich materiałów. Ich doświadczenie zawarte jest w rewelacyjnych deskach kompozytowych i z tworzyw sztucznych.