"Noże kuchenne występują w bardzo wielu kształtach, przede wszystkim z względu na ich zastosowanie. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze ostrza wywodzące się z kuchni japońskiej, które nazwaliśmy nożami w stylu japońskim."

 

 

 

 

 

NÓŻ DEBA

 

Zastosowanie
Charakterystyczny, jednostronnie ostrzony nóż o bardzo grubej klindze, służy głównie do patroszenia i filetowania ryb. Może być również używany do obróbki mięsa i drobiu.
Typowa długość ostrza wynosi od 9 do 30cm


NÓŻ YANAGIBA

 

Zastosowanie:
Długie i smukłe ostrze, znajduje zastosowanie do przygotowywania sushi czy sashimi a także podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. Nóż jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża. Ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę (do siebie tzw. pull slice) aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój. Bardzo ostra krawędź tnąca doskonale tnie, bez niepotrzebnego zgniatania, miażdżenia czy szarpania delikatnego mięsa ryb.
Typowa długość ostrza wynosi od 18 do 36cm


NÓŻ TAKOHIKI

 

Zastosowanie:
Nóż ten często jest przedstawiany jako ostrze do cięcia ośmiornic ale jego zastosowanie jest właściwie takie samo jak w przypadku noża Yanagiba. Prostokątnie zakończony czubek przydaje się do podbierania gotowych plastrów z deski do krojenia.
Typowa długość ostrza wynosi od 18 do 36cm


NÓŻ USUBA

 

Zastosowanie:
Kształtem przypomina tasak, ale jest mniejszy oraz lżejszy służy do obróbki warzyw. Jednostronnie ostrzona krawędź tnąca jest zazwyczaj prosta bądź z łagodnym łukiem. Dzięki wysokiej głowni, dłoń jest dobrze separowana od deski do krojenia, zapewniając komfortową pracę podczas siekania. Często używany do katsuramuki czyli do wycinania z warzyw cieniutkich arkuszy.
Typowa długość ostrza wynosi od 16 do 24cm


NÓŻ NAKIRI

 

Zastosowanie:
Bliźniaczo podobny do Usuby, z reguły trochę mniejszy, ale tak jak noże zachodnie ostrzony dwustronnie. Służy głównie do obróbki warzyw.
Typowa długość ostrza wynosi od 14 do 17cm


NÓŻ SANTOKU

 

Zastosowanie:
Często jest określany odpowiednikiem zachodniego noża szefa kuchni. Japońska nazwa oznacza „trzy zalety” czy też „trzy cnoty”. Nawiązuje to do faktu, iż nóż ten, którego charakterystyczny wygląd przypominający połączenie noża szefa kuchni z tasakiem, bardzo dobrze nadaje się do krojenia mięsa, ryb i warzyw.
Typowa długość ostrza wynosi od 14 do 18cm