"Prawidłowe trzymanie noża jest podstawą bezpiecznej, efektywnej i wygodnej pracy. Prezentujemy poniżej trzy podstawowe sposoby chwytu w zależności od rodzaju noża."

 

 

 

 

 

 

 

Chwyt dla noży typu: Chef (szefa kuchni), Deba, Santoku, Nakiri.

Jest to jedna z najbardziej wszechstronnych technik i jest zalecana do większości zastosowań. Szczególnie dobrze nadaje się do przenoszenia energii, dlatego też sprawdza się do stosowania podczas cięcia żywności, której struktura jest włóknista.
 

Chwyt dla noży typu: Chef (szefa kuchni), Deba, Santoku, Nakiri, tasak.

Popularna technika wykorzystywana do dokładnego rozdrabniania, zwłaszcza warzyw.
 

Chwyt dla noży typu: Slicer, Yanagiba, Takohiki.

W tej technice palec wskazujący pozwala łatwo kontrolować nóż, zapewniając precyzję wykonywanych cięć. Technika bardzo często stosowana przez kucharzy sushi.