Nożopedia
RODZAJE KRAWĘDZI TNĄCYCH.
"Noże kuchenne występują w różnorodnych kształtach, rozmiarach a także z różnymi rodzajami krawędzi tnących. Przedstawiamy trzy najbardziej charakterystyczne i popularne krawędzie tnące."
KRAWĘDŹ PROSTA
Prosta krawędź może zostać naostrzona za pomocą ostrzałki do noży. Powinna być ostra jak brzytwa dla uzyskania najlepszego efektu.
Zastosowanie:
Do wykonywania precyzyjnych i czystych cięć, jak surowe mięso, ryby, warzywa
KRAWĘDŹ ZĄBKOWANA
Ząbki falowanego ostrza noża pozwalają na wywarcie większego nacisku na cięty przedmiot. Ostrze jest zwykle cieńsze niż w ostrzu o prostej krawędzi.
Zastosowanie:
Cięcie miękkich produktów o twardej skórze, jak chleb, kiełbasa, pomidor.
KRAWĘDŹ GRANTON (ŻŁOBIONA, DIMPLE)
Posiada żłobienia na obu stronach ostrza, które zapobiegają przywieraniu krojonych produktów do noża.
Zastosowanie:
Krojenie cienkich plastrów bez rozrywania lub strzępienia jedzenia. Przydatny do krojenia produktów łatwo przywierających do ostrza noża.