"Ostrzenie noża to nic trudnego! Nawet najlepszy nóż wymaga ostrzenia. Jednym z najlepszych sposobów na przywrócenie super ostrości naszym nożom jest wykorzystanie do ostrzenia kamieni. Sam proces na początku może wydawać się trudny ale w rzeczywistości nie jest to skomplikowana sprawa, choć wymaga pewnej wprawy."

 

 

 

 

Rodzaje gradacji i jaki kamień wybrać.

  • #100 - #600 dla noży bardzo tępych oraz z uszkodzoną krawędzią tnącą

  • #800 - #1000 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży

  • #1500 - #8000 do końcowego wygładzania, polerowania

 

Gradację kamienia wybieramy w zależności od stanu naszego noża. Jeżeli jest on bardzo tępy lub ma uszkodzoną krawędź, ostrzenie zaczniemy od kamienia o niskiej gradacji np. #100 do #600. Kolejnym etapem będzie ostrzenie na kamieniu od gradacji #800 - #1000, właściwie po którym uzyskujemy już odpowiednią ostrość roboczą i wielu użytkowników całkowicie zadowala się takim stanem. Ostatni etap służy końcowemu wygładzaniu i polerowaniu, do którego stosujemy kamienie o gradacji #1500 - #3000 i wyższej. Po tym etapie krawędź tnąca noża osiąga ekstremalną ostrość, którą bez problemu możemy się ogolić!

 

Sposób ostrzenia:

  1. Przed rozpoczęciem ostrzenia kamień trzeba umieścić na kilka minut w wodzie a w trakcie ostrzenia powinien być on cały czas mokry. Kamień powinien leżeć stabilnie na stole czy blacie roboczym. W celu unieruchomienia go można podłożyć pod spód wilgotną szmatkę lub wilgotny kawałek ręcznika papierowego.


     

  2. Ustawiamy nóż pod kątem około 10-15 stopni czyli krawędź tnąca opiera się na kamieniu podczas gdy grzbiet noża jest uniesiony o około 0,5 – 1 cm

     

  3. Dociskamy z umiarkowaną siłą palcami ostrze, starając się docisnąć je równomiernie na całej długości. Następnie płynnymi ruchami do przodu i do tyłu przesuwamy ostrze na kamieniu. Staramy się cały czas utrzymywać ten sam kąt nachylenia oraz równomiernie ostrzyć na całej długości krawędzi tnącej.

     

  4. Noże ostrzone dwustronnie (double bevel) ostrzymy tyle samo razy z jednej jaki drugiej strony. Noże zaostrzone z jednej strony (single bevel) ostrzymy w stosunku 90/10%


     

  5. Ostatni etap to usunięcie tzw drutu. Można to zrobić nacinając kilkukrotnie korek czy kawałek miękkiego drewna.

     

 

Tyle teorii, na poniższych filmach Koji Hattori, prezes firmy Masahiro zademonstruje jak należy zrobić to w praktyce. W części pierwszej zajmujemy się nożami ostrzonymi dwustronnie a w części drugiej, pokażemy jak ostrzyć tradycyjne japońskie noże typu yanagiba, takohiki, deba czy usuba.

 

Noże ostrzone dwustronnie:

 

 

Noże ostrzone jednostronnie:

 

 

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania: