W 1962 r. firma Masahiro wprowadziła do sprzedaży swoje pierwsze noże wykonane z wysokowęglowej, nierdzewnej stali MBS-26. Seria została nazwana MSC, a jej głównymi odbiorcami mieli być użytkownicy domowi. Od tamtego czasu minęło już przeszło 50 lat a noże MSC są w dalszym ciągu produkowane i z niezmiennym powodzeniem sprzedawane. Pokazuje to, że doskonałej jakości produkty nie boją się próby czasu.
 

Masahiro MSC to noże pomyślane o użytkownikach domowych. Nie znajdziemy tutaj wielu specjalistycznych noży o przeróżnych kształtach. Znajdziemy za to niezbędne i najczęściej wykorzystywane noże do pracy w domowej kuchni: nóż szefa kuchni, santoku oraz mały nóż uniwersalny. W ofercie jest również tradycyjny japoński nóż do krojenia warzyw - usuba.
 

Stal MBS-26, która została użyta do produkcji noży MSC, jest wyjątkowym stopem węgla (0,85-1,00%), chromu (13-15%) oraz molibdenu, manganu i wanadu. Materiał ten zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości specjalnej obróbce cieplnej. Trójstopniowy proces składający się z hartowania, chłodzenia w bardzo niskiej temperaturze oraz odpuszczania aż do osiągnięcia twardości 58-59HRC znany jest tylko właścicielowi firmy - rodzinie Hattori. Otrzymana w ten sposób stal pozwala się zaostrzyć do niespotykanego poziomu ostrości oraz pozostaje bardzo długo w takim stanie.


Rękojeść wykonana z drewna pakkawood została perfekcyjnie wyprofilowana i wykończona sprawiając, że trzymany nóż wydaję się być naturalnym przedłużeniem ręki a praca staje się łatwa i bardzo przyjemna.