Profesjonalne japońskie noże kuchenne
(0 prod.)
Twój koszyk jest pusty
0PLN

INFORMACJE

5 LAT GWARANCJI NA NOŻE MASAHIRO

Drodzy Klienci! Informujemy, że sprzedawane przez nas noże Masahiro objęte są pięcioletnią gwarancją. Zachęcamy do zapoznania się ze warunkami gwarancji oraz szczegółami użytkowania naszych noży.

NOŻE JAPOŃSKIE VS RESZTA ŚWIATA

Jeżeli trafiłeś na naszą stronę to zapewne jesteś miłośnikiem noży kuchennych, a być może poszukujesz informacji jaki nóż wybrać. Może nawet już wiesz, że jedne z najlepszych noży produkowane są w Japonii ale również w USA oraz Niemczech. Jeżeli jednak nie są Ci znane różnice pomiędzy ostrzami japońskimi a tymi z reszty świata, zapraszam do lektury.

MBS-26 - STAL DO PRODUKCJI NOŻY

Pisząc o japońskich nożach bardzo często zachwalamy jakość wykonania, piękny wygląd czy też zwracamy uwagę na doskonałe właściwości użytkowe jak: ostrość, bardzo dobre wyważenie, doskonałe dopasowanie rękojeści do dłoni.  Należy jednak pamiętać, że tych wspaniałych, nierzadko dzieł sztuki, nie byłoby gdyby nie zastosowanie odpowiedniego materiału do ich produkcji.

DLA KLIENTÓW HURTOWYCH

Zapraszamy do współpracy odbiorców hurtowych, sklepy z nożami, kucharzy, restauratorów, hotelarzy, blogerów, dekoratorów wnętrz i projektantów.

OSTRY, OSTRZEJSZY, NAJOSTRZEJSZY...

Opisując charakterystyczną ostrość noży Masahiro używam często określeń typu: niespotykana, nieprawdopodobna, super czy ultra ostrość. Można by jeszcze dodać ostre jak brzytwa, genialnie ostre, ostre niczym skalpel. Żadne z tych określeń nie wydaje się być jednak wystarczające w odniesieniu do uczuć towarzyszących krojeniu tymi nożami. Moment, w którym krawędź tnąca przecina skórkę pomidora, czy kawałek mięsa jest niezwykle trudny do opisania. Trzeba to po prostu poczuć.

PRZEWODNIK PO NOŻACH MASAHIRO

Przygotowaliśmy krótki przewodnik po seriach noży produkowanych przez Masahiro. W poniższej tabeli znajduje się porównanie najważniejszych cech poszczególnych grup.

KATALOG MASAHIRO PO POLSKU

Miło nam poinformować, że dostępny są już katalogi produktów Masahiro, które można pobrać klikając na poniższy linki:

 

OSTRZENIE NOŻY

Ostrzenie noża to nic trudnego! Nawet najlepszy nóż wymaga ostrzenia. Jednym z najlepszych sposobów na przywrócenie super ostrości naszym nożom jest wykorzystanie do ostrzenia kamieni. Sam proces na początku może wydawać się trudny ale w rzeczywistości nie jest to skomplikowana sprawa, choć wymaga pewnej wprawy.

 

HISTORIA MASAHIRO

Masahiro Co. Ltd. została założona w kwietniu 1932 przez rodzinę Hattori i do dzisiaj pozostaje kierowana przez członków rodziny.  . Firma ma swoją siedzibą w mieście Seki w prefekturze Gifu, słynnej z wytwarzania doskonałych noży. Jak wynika z ostatnich danych, to właśnie na ten region przypada ponad 60% japońskiej produkcji noży. Od samego powstania, firma Masahiro stała się jednym z liderów branży i pozostaje nim do dnia dzisiejszego. Swoją wysoką pozycję na rynku zawdzięcza ciągłej pracy nad rozwojem i doskonaleniem stali, jej ostrości, trwałości czy odporności na korozję a opracowana przez Masahiro w latach sześćdziesiątych XX wieku stal MBS-26 stała się jednym z najlepszych dostępnych materiałów do produkcji noży kuchennych.

1 2