Profesjonalne japońskie noże kuchenne
(0 prod.)
Twój koszyk jest pusty
0PLN

O JAPOŃSKICH NOŻACH

W samym sercu Japonii, w mieście Seki, znajduje się ojczyzna rzemieślników kontynuujących ponad 780 letnią tradycję kucia mieczy i noży.

Początki metalurgii w Seki datuje się na okres Kamakura, kiedy to mistrz kowalski Motoshige osiedlił się w tym mieście. Podczas epoki wojen domowych w Japonii (w latach 1467-1568) wielu dowódców wojskowych doceniało miecze z Seki, o których mówili, że są „nie do złamania”, „nie do zgięcia” i „są w stanie przeciąć wszystko”. Wyjątkowe właściwości białej broni z Seki przypisywano zasłudze Drugiego Kanemoto, który opracował unikalną metodę wytwarzania mieczy zwaną “Shihouzume”. Po latach wyniszczających kraj wojen w Japonii zapanowała era pokoju. Spowodowało to spadek popytu na miecze, dlatego przemysł metalurgiczny w Seki dostosował produkcję do aktualnego zapotrzebowania oferując narzędzia tnące do domowego użytku.


 

Masowa produkcja noży i innych narzędzi tnących w dzisiejszych czasach wsparta jest najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami. Doskonałą jakość wytwarzanych w Seki noży bardzo szybko doceniono nie tylko w Japonii ale również poza granicami kraju, znajdując uznanie w Europie, Ameryce Północnej i Australii oraz reszcie azjatyckiego kontynentu. W dzisiejszych czasach Seki nazywane jest w Japonii „Miastem Noży” choć potomkowie najznamienitszych rodzin kowalskich, których jest w Seki ponad 120 w dalszym ciągu wytwarzają najsłynniejsze japońskie miecze.


 

Swoją siedzibę ma tutaj również manufaktura Masahiro, która od ponad 70 lat, czerpiąc z japońskich tradycji wytwarza najlepsze noże dla współczesnych kucharzy, stając się jedną z najbardziej prestiżowych marek na świecie. Produkowane w Japonii noże wykonane są ze stosowanej wyłącznie przez Masahiro molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, przechodzącej wielostopniowy proces hartowania aż do osiągnięcia idealnej twardości dla noży kuchennych, zdaniem Masahiro, 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niespotykanej ostrości.

 

 

Powrót